Salarify Talks
July 10, 2023

Új Vezető A Fedélzeten: Benkő Vilmos A Salarify Magyarországi Country Menedzsere

Új vezetővel bővült a Salarify csapata, Benkő Vilmos, a Salarify magyar country menedzsereként emeli a következő szintre csapatunk munkáját Magyarországon innen és túl. Vilmos üzletember, befektető, coach, TED Talk előadó, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke, aki a világ egyik legsikeresebb ATM hálózatának - Euronet - megszületésénél is részt vett. Meg is ragadtuk az alkalmat, és csatlakozása kapcsán készítettünk vele egy interjút:

Üdv a Salarify fedélzetén Vili! Kérlek mesélj kicsit arról, hogy hogyan találkoztál először a csapatunkkal.

Már hosszú ideje ismerem az alapítócsapatból Bencét, sok évvel ezelőtt Speak Academy tanítványom volt. Akkor megismerkedtünk és megkedveltük egymást, kapcsolatban maradtunk folyamatosan. Az elején csak úgy a háttérben segítettem,  például ha kellett esetleg anyagi támogatás. Aztán elkezdtem bemutatni cégeknek a megoldást, majd  összehoztam Bencééket azzal az amerikai befektető csapattal, akik végül egy komoly összeget be is tettek a cégbe.

Én nem akarok már egyszerre 50 dologgal foglalkozni, így jelenleg 3 dologra fókuszálok: a Salarify, a Follow My Patient (medtech passion projektem), és a nyilvános beszéd. Azért pont ez a három, mert mind a három területen úgy érzem, hogy nem csak Magyarországnak, hanem úgy általában is egy ajándékot lehet adni az embereknek azzal, hogy megoldunk egy valós, kézzelfogható problémát. 

Számomra például a Salarify legnagyobb hozzáadott értéke az, hogy a munkahelyi pénzügyekből - legyen szó előlegkérésről vagy jövedelemigazolásról  egy jelzáloghitelhez - kivesszük a szégyent.

Számomra szégyenmentesítést árulunk. Már nem kell senkivel megalázó módon megbeszélem azt, hogy éppen miért kell nekem egy  30 vagy 40000 Ft-os előleg, vagy hogy éppen milyen lakást szeretnék vásárolni.

Mikor jött el az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy csatlakozol a Salarify-hoz?

Ahogy elkezdtünk egyre többet találkozni Bencével, és összehoztam több vállalattal, látszott hogy ennek a projektnek komolyabb hátszele kezd gyűlni. 

Úgy láttam, hogy az én hozzáadott értékem az lehetne, hogy azokat a feladatokat leveszem az alapítók válláról, amik visszafogják őket attól, hogy 100%-ban arra koncentrálhassanak, amire igazán kell. Egy startup az elején így működik. Az elején te jársz a postára, te üríted a kukát. Most viszont már egy következő életszakaszban vagyunk. Vannak azok a feladatok, amiket az alapítókról le kell választani, és mások számára is világossá kell tenni hogy “ezzel a kérdéssel már ne Bencét keressétek”.  Én ebben láttam egy lehetőséget. Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban átalakulásokon megyünk át a Salarify Pay startégiáját illetően, és jóval szorosabban működünk együtt pénzügyi intézetekkel. Ez is egy olyan terület, ahol a korábbi tapasztalataim jól tudnak jönni a csapatban. Ennek keretein belül, a banki partnereink (globálisan), gyorsan és egyszerűen tudnak saját earned wage access szolgáltatással elindulni.

Az pedig egy minőségi visszajelzés volt számomra, hogy amikor az említett amerikai befektető csapattal összehoztam Bencééket, nem csak azt mondták hogy “yes” hanem azt mondták hogy “hell yes”. 

Akkor arra azt mondtam, hogyha ezek a sokat látott kockázati befektetők is úgy értékelik, akkor én bízom az ő értékítéletükben, és nem fogok elmenni egy ilyen lehetőség mellett.

Hogyan képzeled el a Salarify jövőjét Magyarországon és azon túl?  

Amikor én anno csatlakoztam az Euronethez a kezdetekkor, még nem volt euró, és egy olyan megoldást hoztunk létre, ahol éjfélkor el tudsz számolni 9 valutában. Az a cég ma, ami marha nehezen indult - szinte átöleltük a rendszert, amikor valaki betette a kártyáját a mi ATM-ünkbe - milliárd tranzakciót csinál havonta, és komoly szerepet tölt be az európai pénzügyi piacon. Ugyanezt látom a Salarify életében. Az a két termék - Salarify Pay és Verify - amit a Salarify csapata fejlesztett és együtt viszünk piacra, azok hézagpótló, komoly értéket nyújtó termékek, amire tényleg szükség van.

Ez éltetett minket az Euronet-nél is. Hiába volt lassú a növekedés, tudtuk hogy előbb utóbb az emberek rá fognak szokni a készpénz automatára, mert túl kényelmes ahhoz, hogy ne használják.

Az elmúlt évtizedekben számtalanhazai és globális vállalattal dolgoztál együtt.  Mit tapasztalsz a pénzügyi well-being területén? Gyakori a vállalatoknál, hogy hangsúlyt fektetnek erre a területre? Vagy a pénzügyekről beszélni tabu?

Én azt tapasztalom, hogy a problémákkal és a munkavállalók pénzügyi kihívásaival rendszerint tisztában vannak a munkáltatók is, viszont vagy nem tudják hogyan tudnának segíteni, vagy pedig nem olyan problémaként kezelik ezeket, amiket a vállalatnak kellene “megoldani”. Mi pedig mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy igenis adjanak pénzügyi iránymutatást és eszközöket a dolgozók kezébe, ami végső soron a munkahelyi közegben is pozitív hatást fog gyakorolni. Nem szabad úgy állni az új megoldásokhoz, hogy “úgysem értik” vagy “úgysem tudják jól használni” a munkavállalók.

Erre egy jó hasonlat az email vs. papíralapú levél. Az biztos, hogy ma kb. 1000 milliószor több emailt küldünk, mint ahány papíralapú levelet adunk fel a postán. Ugyanazok az emberek használják az emailt, mint akik korábban postára jártak, és a világ nem tételezte róluk, hogy nem szabad “megosztani velünk az emailt”, mert úgysem értenék. Kaptak egy lehetőséget, elkezdték használni és szépen átálltunk. Ugyanez a megközelítés szükségeltetik a mi esetünkben is. 

Zárásként megfogalmaznál bármilyen üzenetet az olvasók számára?

Mindenképpen! Ne szontyolódjanak el az emberek, hogy hogy elfogytak a jó lehetőségek,  mert nem fogytak el. Ha elkezdesz nyitott szemmel járni, előbb utóbb bele fogsz botlani egy jó lehetőségbe. Ahogy Steve Jobs is mondta: mindig csak utólag lehet összekötni a pontokat.

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!