Munkahelyi jóllét
August 13, 2022

Túl szép hogy igaz legyen? – munkavállalói juttatások alacsony költséggel, és magas hozzáadott értékkel

A munkavállalói juttatások megfelelő kialakítása komoly kihívások elé állíthatja a HR szakembereket. Egyfelől szükség van a juttatásokra, hiszen a toborzás és a munkaerő megtartás szempontjából elengedhetetlenek. Ráadásul nagyon nehéz egy olyan cégnek kitűnni, amely nem kínál versenyképes munkavállalói juttatásokat. Másfelől viszont ezeknek a költségvonzata komoly kihívások elé állíthatja a vállalatot, élen a HR részleggel. Ezért most összegyűjtöttünk 5 olyan munkavállalói juttatást, amelyek alacsony költséggel, ugyanakkor magas hozzáadott értékkel bírnak. Túl szépen hangzik, hogy igaz legyen? A blog végigolvasása után térjünk vissza erre a kérdésre.

Rugalmas időbeosztás

A rugalmas időbeosztás kezd egyre népszerűbbé válni, de még mindig sok cég nem alkalmazza. Természetesen vannak munkakörök, ahol nem megoldható (például egészségügy, vendéglátás), de a fehér galléros szektorban is tapasztalható még lemaradás. Ennek a juttatásnak a bevezetése költséghatékony, cserébe magas a hozzáadott értékkel bír. Segít a munka-magánélet egyensúly megteremtésében, kiemelten a kisgyerekes dolgozók esetében, akik számára fontos a rugalmasság. Emellett növelni tudja a munkavállalók produktivitását is, hiszen mindenki akkor tudja elvégezni a feladatát, amikor a legjobbnak látja. A kisgyermekesek mellett a fiatal munkavállalók számára is fontos a rugalmas időbeosztás. Egy Star Tribune-ben megjelent kutatás szerint az új évezredben születettek 78 százaléka mondta, hogy hűséges lenne egy olyan vállalathoz, amely nagyobb rugalmasságot kínál (Scott, 2018). Ha pedig munkáltatóként felmerülne annak a kételye, hogy a rugalmasság miatt a dolgozók nem végzik produktívan a munkájukat, bevezethetjük a törzsidőt. Ez azt jelenti, hogy a nap egy megadott szakaszában (pl. 10-14 óra között) kötelező a munkavállalónak elérhetőnek lennie, és dolgoznia, a maradék munkaidőt azonban úgy osztja be, ahogy szeretné.

Elismerés és díjazások

Szintén egy nem túl költséges juttatási forma, azonban hozzáadott értéke nehezen megkérdőjelezhető. Valljuk be őszintén, mindannyian szeretjük ha elismerik a munkánkat. És itt nem kell egyből nagy összegű bónuszokra, vagy céges utazásokra gondolni. Már olyan apróságok is pozitív hatással vannak a munkavállalók kedvére, mint egy elismerő oklevél, vagy egy kis emléktárgy. A Disney például több, mint 180 elismerési programot alkalmaz. Az egyiket ezek közül Fred-ről, egy nagyon régóta cégnél dolgozó kollégáról nevezték el. Minden évben személyesen Fred készíti a díj nyertesének járó plakettet, az életműdíj nyerteseinek pedig még a vállalat legikonikusabb figuráját, Mickey egeret ábrázoló bronz szobrocskákat is készít (Sumitani, 2020). Ráadásul a Forbes kutatása szerint a boldog munkavállalók 20%-kal produktívabbak a boldogtalan dolgozóknál, így a cég teljesítménye szempontjából is fontos az elismerések és díjazások szerepe (Preston, 2017).

Mentorálás

A munkavállalóknak vannak karriercéljai, elképzelésekkel rendelkeznek a rövid és hosszú távú célokat illetően. Egy mentorprogram abban tud segíteni, hogy ezekből az elképzelésekből tettek, az álmokból valóság legyen. Ezek mellett az új munkavállalók beilleszkedését is nagyban segíteni tudja, ha egy tapasztalt mentor egyengeti az új kolléga útját. A Deloitte nemrégiben készült tanulmánya szerint a fiatal munkavállalók, akik öt évig tervezik, hogy a munkáltatójuknál maradnak, kétszer nagyobb valószínűséggel (68%) rendelkeznek mentorral, mint azok, akik nem (32%) (Deloitte, 2016). A mentorálás esetében ugyancsak elmondható, hogy alacsony költséggel bíró juttatás. Ez esetben inkább az időköltségről beszélhetünk, ami a mentorokat “terheli”, azonban ha ők is belátják a program hasznosságát, és szívesen végzik a feladatot, a cég csak profitálhat belőle.

Wellness juttatások

Ezek a juttatások azért is szükségesek, mert az American Institute for Stress kutatása kimutatta, hogy a munkahelyi stressz a legnagyobb egészségügyi kihívások között szerepel az Egyesült Államokban. Ez nincs másképp Magyarországon sem, hiszen a magyar munkavállalók stressz szintje például kétszerese a dánokénak (munkahelyistresszinfo.hu). Olyan wellness juttatások, mint a konditermi bérlet, vagy masszázs szalon tagság nemcsak a dolgozói morált növelik, de segítenek a munkavállalók egészségének megőrzésében, és stressz szintjük csökkentésében. Az egészségesebb alkalmazottak ráadásul kevesebb betegszabadságot vesznek ki, ami hosszú távon segíti a cég eredményességét. A fizikai jóllét, és alacsony stressz szint mellett a dolgozók pénzügyi well-beingjére is fontos figyelmet fordítani. Az emberek pénzügyi érzelmei hatással vannak személyes teljesítményekre, például megtakarítási képességre, a váratlan kiadásokra való felkészülésre, de arra is, hogy mennyire vannak jelen a munkában.

Rugalmas fizetés

A rugalmasság nemcsak a munkaidőben, de a fizetésben is egyre fontosabb szempont. A megváltozott fogyasztói szokások, és a fintech innovációk hatása érzékelhető a tendencia mögött. Igény támadt az azonnali, minél gyorsabban és egyszerűbben intézhető tranzakciókra. A rugalmas fizetés módszerének lényege, hogy munkavállalóink számára lehetővé tesszük, hogy akkor férjenek hozzá már ledolgozott, de még ki nem fizetett bérükhöz, amikor szeretnének. Ezáltal csökkenthetjük a dolgozók pénzügyi stressz szintjét, ami által produktivabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek munkájuk során. Ráadásul pénzügyi tudatosságuk, és jóllétük növeléséhez is hozzájárulhatunk. Hiszen a rugalmas fizetésnek köszönhetően váratlan kiadásaikat saját forrásból tudják fedezni, és jobban beoszthatják keresetüket. A Salarify csapatával küldetésünknek tekintjük, hogy minél több munkavállaló számára elérhetővé tegyük a rugalmas bérhozzáférést. Ezzel is elősegítve egy tudatosabb és szabadabb pénzügyi ökoszisztéma kialakítását. A munkáltatóknak pedig eszközt biztosítva a még hatékonyabb toborzási folyamathoz, és munkaerő megtartáshoz.

Extra lehetőségek

Az eddigiekben olyan munkavállalói juttatásokról esett szó, amelyek alacsony költséggel, ugyanakkor magas hozzáadott értékkel bírnak, munkáltatói szempontból. Ezek között szerepeltek már népszerű juttatási formák, és kevésbé gyakran alkalmazottak is, most nézzünk pár érdekes, vagy szokatlan példát. A Google dolgozói például a cég számos irodájában vehetnek igénybe alvó-kapszulákat. Ezek kis méretű, de kényelmes kabinok, amik alkalmasak a munkaidőben történő pihenésre, vagy akár egy gyors szundikálásra is. Szintén nem túl gyakran hallhatunk olyan munkavállalói juttatásokról, mint a gerinctorna, vagy a táncoktatás, de ezeket is alkalmazzák egyes munkáltatók. Nem beszélve az ebédszüneti discoról, vagy a közös meseírásról. A fent leírt juttatások extravagánsan hangzanak, és sokszor nehéz elképzelni ezeknek a tényleges alkalmazását. De a munka-pszichológusok szerint kedvezően hatnak a teljesítményre, és a vállalat iránti elkötelezettségre.

A cikkhez felhasznált források:

Scott B. (2018): Employee benefits that are low-cost and high-value, instant

Dr. Gonda Gy. (2020): Béren kívüli juttatások – A gerinctornától az alvó-kapszuláig, azuzlet.hu

Preston C. (2017): Promoting Employee Happiness Benefits Everyone, Forbes

Deloitte (2016): The 2016 Deloitte Millennial Survey, Winning over the next generation of leaders

Munkahelyi Stressz Információs Oldal: Országos munkahelyi stressz felmérés eredmények

Sumitani A. (2020): These 4 Companies Totally Get Employee Recognition, TINYpulse

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!