Munkahelyi jóllét
August 13, 2022

Hogyan segíthetjük a fiatal munkavállalóinkat pénzügyeikben?

“A fiatal munkavállalók élete nem csak játék és mese…”. A mondás nem csak Hókuszpókra igaz, a fiatal pályakezdők rengeteg kihívással találkoznak karrierjük elején. Legyen az a munka világában való megfelelés, saját háztartás vezetése, vagy az ezekből adódó pénzügyi nehézségekkel való boldogulás. A fizetés beosztása, megtakarítások menedzselése, az “újonnan jelentkező” kiadások (például rezsi, lakbér) rendezése mind-mind olyan nehézségek, amik a fiatal munkavállalók nagy részét érintik, de nem kapnak konkrét választ arra, hogyan kerekedjenek felül ezeken. Munkáltatóként pedig fontos, hogy támogatást nyújtsunk nekik, hogy hatékonyan megalapozhassák karrierüket. Emellett azért is fontos, mert a pénzügyi stresszel küzdő munkavállalók motivációja és produktivitása alacsonyabb, ami felmondásokhoz, és növekvő fluktuációhoz vezethet. Ebben a blogbejegyzésben összeszedjük a leggyakoribb pénzügyi kihívásokat, amik egy karrierkezdő életében jelentkeznek, és megoldásokat, tippeket adunk a témában. Így mind pályakezdőként, mind munkáltatóként hasznos információkkal gazdagodhat a kedves olvasó.

Pénzügyi kihívások a fiatal munkavállalók életében

  • Diákhitel visszafizetése

A diplomás pályakezdők egy részének erre is gondolnia kell. Vannak államilag finanszírozott helyek is a felsőoktatásban, azonban korlátozott számban. Aki költségtérítéses képzésben vesz részt, lehetősége van azt diákhitelből finanszírozni, amit azonban munkavállalóként vissza kell majd fizetni.

  • Lakhatás finanszírozása

Vannak a fiatal munkavállalók között olyanok is, akik már a középiskolai tanulmányok után, vagy az egyetemi tanulmányok alatt kirepülnek a családi fészekből, de sokan az első állásuk megszerzésekor teszik meg ezt a lépést. A lakbér havi fizetése, vagy a rezsi számlák rendezése kétségkívül pénzügyi kihívás elé állíthatja a fiatalokat. Akiknek eddig nem kellett kalkulálni ekkora kiadásokkal, ezentúl havi szinten kénytelenek lesznek ezekkel is számolni.

  • Megnövekedett kiadások

A lakhatáson túl, a rendszeres, illetve változó költségek száma, és összege is várhatóan növekedni fog egy fiatal munkavállaló életében. Legyen szó a rendszeres bevásárlásról, telefonszámláról, vagy akár TV előfizetésről. A változó kiadások között pedig bejöhet egy hirtelen háztartási gép csere, vagy, hogy élvezetesebb dolgokat említsünk, egy utazási ötlet vagy egy költségesebb hétvégi program.

  • Befektetések és kockázatvállalás

A rendszeres jövedelemszerzésnek az egyértelmű pozitívumai mellett vannak nehézségei is. Mit kezdjek a megmaradt pénzemmel? Befektessem? És ha igen hogyan, mibe? Vállaljak egyáltalán kockázatot? Ezek mind olyan kérdések, amik joggal merülhetnek fel egy fiatal munkavállalóban, és okozhatnak pénzügyi kihívást számára. “Ráadásul a bizonytalan gazdasági helyzetben sokan (ha egyáltalán a befektetés mellett döntenek) konzervatívabb portfoliókat alakítanak ki, ami ahhoz vezethet, hogy a jövőben elszalasztják a lehetőségeket.”- mondta Brian Ullmann a CFP portfolio menedzsere.

Megoldások és tippek a kihívások legyőzésére

  • Költségvetés készítés

A havi költségvetés összeállítása sokat tud segíteni. Legcélszerűbb minden hónap végén leülni, és áttekinteni az előző havi bevételeket és kiadásokat, és ez alapján megtervezni a saját költségvetésünket a következő hónapra. Itt természetesen nem kell olyan részletekbe menő költségvetést összeállítani, mint a cégeknek, vagy kormányoknak. De ha sikerül összeszedni a főbb kiadásokat és ezekre előre felkészülni, kevésbé érhet meglepetés. Salarify tipp: különösen a fiatal munkavállalóknak ajánljuk a heti pénzlehívást – amennyiben elérhető számukra a Salarify – hiszen így csak 7 napra előre kell tervezniük, aminek köszönhetően jobban be tudják osztani a pénzüket.

  • Megtakarítások fókuszba helyezése

A megnövekedett kiadások menedzselése elég pénzügyi kihívást jelent, ilyenkor nehéz feladat még a megtakarításokra is odafigyelni. Azonban annál inkább kifizetődő, főként hosszú távon. Az 50/30/20-as szabály azt ajánlja, hogy jövedelmünk 20%-át takarítsuk meg minden hónapban (emelett 50%-át fordítsuk megélhetésre, mint élelmiszerek vagy rezsi, 30%-át pedig személyes szükségletekre, mint szórakozás, vagy előfizetések). Ez jó cél, de hatékonyabb kis lépésekben haladni. Pályakezdőként akár 5-10%-ot megtakarítva már el lehet indulni a pénzügyi tudatosság, és szabadság útján.

  • Juttatások kihasználása

Itt természetesen a juttatások jó értelemben vett kihasználásáról van szó. Új munkahelyre való jelentkezéskor érdemes megvizsgálni, pénzügyi szempontból, hogy mit kínál a munkáltató. Nyugdíjprogram, vagy munkáltató által támogatott pénzügyi továbbképzés mind olyan juttatási formák, amik előnyt jelenthetnek a pénzügyeink tudatos kezelésében.

  • Fizetési rendszer kialakítása

Fizetési rendszer alatt ebben a kontextusban arról beszélünk, amilyen módon menedzseljük a pénzügyeinket, követjük a kiadásainkat. “Ahány ház, annyi szokás.” – tartja a mondás, ami igaz a fizetési rendszer kialakítására is. Van, aki inkább a régimódi megoldások híve és papíron, mondjuk egy kockás füzetben vezeti a kiadásait. Az Excel ezirányú használata már egy fokkal “21. századibb” ha lehet így fogalmazni (természetesen semmi baj nincs a kockás füzettel sem), de a fiatal munkavállalók túlnyomó része inkább az alkalmazásokban hisz. Nem véletlen, hiszen már hozzászoktak a digitális, telefonos applikációk uralta világhoz, így számukra ez a legegyszerűbb mód, ha pénzügyekkel kapcsolatos teendőkről van szó.

Hogyan nyújthatunk támogatást munkáltatóként?


Az eddig felsorolt tippek inkább közvetlenül a fiatal pályakezdőknek szóltak (természetesen munkáltatóként is lehet belőlük inspirálódni), de most nézzük, hogy munkáltatóként hogyan tehetjük könnyebbé a fiatal munkavállalók pénzzel való bánásmódját?

Kezdjük minél hamarabb: a karrierkezdők pénzügyi edukációja kihat nemcsak a személyes életükre, hanem a cég életére is. A stabil pénzügyi háttérrel rendelkező munkavállalók motiváltabbak és produktívabbak lesznek, ami elősegíti a cég eredményességét. Minél hamarabb kezdjük képezni a fiatal kollégákat, annál hamarabb learathatjuk ennek gyümölcsét.

Használjunk digitális megoldásokat: a mai fiatal generáció számára már-már alap a digitális módszerek használata. Ehhez szoktak hozzá, ez komfortos számukra. Ha a pénzügyekkel kapcsolatban (az előző tanácsot követve) képzést tartanánk, az online felületeket (is) használjuk ki.  

Nyújtsunk nekik tanácsadási lehetőséget: fontos, hogy legyen kihez fordulnia a karrierkezdőknek, ha kérdéseik, problémáik merülnek fel. Az EAP (Employee Assistance Program) egy jó megoldás lehet erre. Ez egy olyan program, amelynek keretein belül a dolgozók ingyenes tanácsadást kaphatnak olyan területeken, mint a jog, pszichológia, vagy a pénzügyek.

Tegyük mindezt szórakoztatóan: a humor és életszerű példák használatának segítségével a pályakezdők gyorsabban, és egyszerűbben tudnak tanulni. Ne ijedjünk meg az interaktivitástól sem, workshopok és brainstormingok keretein belül nemcsak a szakemberektől, hanem egymástól is tanulhatnak a pénzügyi tudásra szomjas fiatal munkavállalók.

A cikkhez felhasznált források:

Fontinelle A. (2022): The Biggest Financial Hurdles Young People Face, Investopedia

RBC Wealth Management: Financial management tips and strategies for young adults

Financial Capability: How can we help young adults to engage with their money?

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!