Sajtóközlemény
June 3, 2023

A Salarify szállítja Olaszországba is a rugalmas bérhozzáférést: Ciao Italia!

A munkaerőpiac évtizedek óta folyamatosan alakul, az utóbbi években pedig fenekestül fordult fel. Egy elem viszont az elmúlt évszázad során mindvégig változatlan maradt: a bérek kifizetésének módja.

“Miért kell egy teljes hónapot várnunk arra, hogy kézhez kapjuk az általunk végzett munka ellenértékét?”

– teszi fel a kérdést a Salarify csapata. Az újabbnál újabb digitális pénzügyi megoldások jelentősen felgyorsították a pénzmozgást világszerte. A bérrendszer mégis évszázados minták alapján működik, statikus eszközként tartva a munkabért. Ez a fajta statikusság azonban legkevésbé sem követi a megváltozott fogyasztói szokásokat, ahol a dinamikusság és az azonnali kiszolgálás igénye dominál.

A megoldás pedig az ‘Earned Wage Access’ (EWA), vagyis a rugalmas bérhozzáférés amit Magyarország után Olaszországba is a Salarify szállítja. Csapatunk 2019-ben indult Radák Bence és Paolo Petrolini alapítóink ötletével, ma pedig egy 25 fős csapattal hódítjuk meg Itáliát.

Hogy működik a rugalmas bérhozzáférés?

A Salarify Pay-hez a munkavállalói juttatási csomag részeként tudnak jellemzően hozzáférni a dolgozók.  A munkavállalók másodpercek alatt regisztrálhatnak adóazonosító számukkal, majd néhány kattintással bármikor hozzáférhetnek a fizetésükhöz. A legnagyobb bérszámfejtő- és jelenlétnyilvántartó szoftverekkel kialakított integrációjának köszönhetően platformunk követi, hogy a felhasználóink ledolgozott munkabére hogyan alakul. A Salarify Pay nem hitel, éppen ellenkezőleg: egy rugalmas módja annak, hogy hozzáférjünk ahhoz, ami már a miénk.

EWA az Egyesült Államokban: egy év alatt 56 milliószor használták 9,5 milliárd dollár értékben.

A Payment Dive elemzése szerint az épp hogy 10 éve berobbanó megoldást az Egyesült Államokban 2020-ban 56 millió alkalommal vették igénybe, összesen mintegy 9,5 milliárd dollár értékben. A Visa jelentése szerint a munkavállalók 95 százaléka azt állítja, hogy motiváltabbak olyan cégeknél dolgozni, amelyek ezt a szolgáltatást kínálják. Az Egyesült Államokban, ahol a rugalmas bérhozzáférést 2012-ben elsőként a PayActiv platform indította el, több mint 25 millióan veszik igénybe rendszeresen a szolgáltatást, jellemzően a nagyvállalatok (többek között a Walmart és a McDonald's) dolgozói, akiknek 2 hetente fizetik ki a fizetésüket. Ebben a környezetben a munkavállalók 40%-a nem tud megbirkózni egy hirtelen jelentkező 400 USD-s kiadással.

Az EWA hódítása Európában és Olaszországban

Az Atlanti-óceánnak ezen a partján a helyzet nem sokban különbözik. Ezt magyarázza a J.P. Morgan jelentése, amely szerint az európaiak 45%-a úgy látja, hogy a kiadásai nagyobb mértékben nőnek, mint a bevételei. Hogy megbirkózzanak az inflációval, 33%-uk a COVID alatt felhalmozott megtakarításaikat fogja felhasználni, 25%-uk pedig hitelt vesz fel. A munkaerőpiacot stagnáló fizetések és gyakran bizonytalan szerződések jellemzik Olaszországban.Hazánkban a Salarify minden vállalatot megcéloz, minden méretben és ágazatban. Ma a szolgáltatás különösen népszerű a logisztikában, a feldolgozóiparban, az autóiparban és az idegenforgalomban dolgozók körében. Olaszországban és Európában már számos pénzintézet jelezte érdeklődését a Salarify szolgáltatásának digitális platformjaikba történő integrálása iránt.

"A Salarify Pay bevezetése az olasz piacon olyan lehetőségeket tud nyújtani a vállalatoknak és a munkavállalóknak, amelyek más piacokon már munkavállalók millióinak segítették mindennapjait: egyszerű és azonnali hozzáférést a már megkeresett, de még ki nem fizetett bérekhez, valamint a pénzügyi stressz csökkentését, ami lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy elkerüljék a  eladósodást. Az üzleti oldalon azt is tapasztaltuk, hogy javíthatja a kifizetéskezelési folyamatok automatizálását, és támogathatja a szervezeti jólétet és agilitást" - mondta Paolo Petrolini, a Salarify társalapítója és COO-ja.

Azokban az országokban, ahol az EWA már széles körben elterjedt - például az Egyesült Királyságban és Egyesült Államokban- , a DailyPay tanulmánya szerint ez a szolgáltatás javítja a produktivitást, hiszen csökkenti a pénzügyi problémákhoz kapcsolódó stresszt, amely megzavarhatja a koncentrációt és hiányzásokat okozhat. A munkavállaló számára jelentkező előnyök a munkáltatóra is átgyűrűznek: az EWA-t a munkavállalók is nagy értékű juttatásnak tekinthetik, így hajlamosabbak lesznek olyan vállalatoknál dolgozni, amelyek ezt a rugalmasságot kínálják - ez különösen fontos kérdés egy pandémiát követő világban, ahol a "nagy felmondás" jelenségéből adódó tehetséghiány valódi kihívást jelent.

Salarify

A Salarify - Swipe Technologies Kft.- 2019-ben alakult, az egyik első Earned Wage Access (EWA) szereplőként a régióban. A cég zászlóshajója, a Magyarországon piacvezető Salarify Pay lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a szokásos havi fizetés helyett, igényeiknek megfelelően lehívják a már ledolgozott idővel arányos bérüket. Jelenlegi rendszerük mára a magyar dolgozók mintegy 40%-át képes kiszolgálni. Víziójuk a digitális pénzügyi ökoszisztéma korszerűsítése, egyedi, bérszámfejtési adatokon alapuló termékekkel, saját fejlesztésű ERP- és banki integrációs megoldásokkal.

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!