Munkahelyi jóllét
June 16, 2023

5 módszer csapatod támogatására nyári szünet alatt

A nyári időszak magával hozza a pihenés és megújulás érzését, izgatottan várjuk a jól megérdemelt szabadságot és minőségi időt szeretteinkkel. HR menedzserként kulcsfontosságú, hogy támogassuk munkatársainkat ebben az időszakban is, hogy a munka-magánélet egyensúlyuk megmaradjon, és frissen térjenek vissza. Ebben a cikkben 5 hasznos eszközt és ötletet mutatunk be, amelyek segítségével megadhatod azt a szükséges kis extra támogatást munkatársainak nyáron is.

1. Rugalmas munkaidő és távmunka

Az egyik legjobb módja annak, hogy támogasd munkatársaidat a nyári szabadság ideje alatt, az rugalmas munkaidő és a távmunka lehetőségének biztosítása. Ezáltal könnyebben összeegyeztethetik személyes kötelezettségeiket és kihasználhatják a hosszabb nappali órákat, ami segít egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között. A remote munkavégzés megadja azt a fajta rugalmasságot, hogy - munkakörtől függően - akár a tenger partjáról dolgozzanak, és a munkaidőt követően azonnal vakáció módba kapcsoljanak. Megadva ezt a flexibilitást, relaxáltabb és produktívabb munkaerőt kaphatsz.  Munkatársaid úgy gondoskodhatnak személyes szükségleteikről, hogy közben hozzájárulnak a szervezet munkájához.

Ezzel sok újat nem mondtunk, hiszen már COVID óta minden rugalmas nálatok a munkavégzés terén? Szuper hír, viszont ne feledd, még akkor is érdemes kiemelni ezeket a lehetőségeket a belső kommunikációs csatornákon a nyári időszakban, ha ezek a juttatások mára már alapnak számítanak.

2. Szabadságtervezés és helyettesítés

A hatékony szabadságtervezés és helyettesítési folyamatok elősegítése alapvető fontosságú a zavartalan működés és az alkalmazottak hiányának minimális hatása érdekében. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy ki és mikor lesz távol. Ehhez használhatsz erre kialakított szabadságkezelő rendszert, amely lehetővé teszi a vezetők számára a munkaterhelés proaktív kezelését és a helyettesítés szervezését, biztosítva a zavartalan munkafolyamatot és a stressz csökkentését mindenki számára.

Bátorítsd munkatársaidat, hogy tervezzék meg a vakációjukat jó előre. Ez lehetővé teszi a vezetők számára, hogy egyértelmű képet kapjanak arról, ki lesz távol és mikor, és ennek megfelelően tervezhessenek. Emellett a dolgozóknak stresszmentesebb lesz a vakáció, hiszen nem kell aggódniuk a munkájuk miatt, amíg távol vannak.

3. Családi üdülési támogatás:

Rengeteg vállalat felismeri a gyermekes munkatársaik támogatásának fontosságát a nyári időszakban. Erre az egyik megoldás a gyerekek nyári programjainak biztosítása. Ezek a programok különféle formákban valósulhatnak meg, például nyári táborok szervezésével vagy más olyan tevékenységekben, amelyekbe a gyerekek munkaidő alatt bekapcsolódhatnak.

Ezek a programok nemcsak színesítik a gyerekek nyári szünetét, hanem a szülőknek is óriási segítséget nyújthatnak, hiszen tudják, hogy gyermekeik biztonságos és felügyelt környezetben vannak, miközben ők dolgoznak. Arról nem is beszélve, hogy a programoknak köszönhetően néhány bébiszitter alkalmat is megspórolhatnak, vagy a nyáron jókora segítséget jelentő nagyszülőket is ritkábban kell “mozgósítani”.

4. Csapatépítők és társasági események

A nyár remek időszak az olyan események szervezésére, amik erősítik a csapatot és az emberi kapcsolatok kialakulását, miközben javítják a hangulatot. Legyen az egy céges piknik, sportverseny vagy egy közös brunch, egytől egyig szuper lehetőséget adnak a munkatársaknak, hogy ellazuljanak egy kellemes légkörben.

Kiemelten fontos bevonni kollégáidat a tervezési folyamatba is. Érdemes akár egy önkéntesekből álló csapatot létrehozni, akik szívesen segítenek az események szervezésében. Ez nemcsak egyfajta tulajdonérzetet kollégáidnak, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy a programok mindenki számára élvezetesek legyenek.

Szintén érdemes olyan eseményekkel is kísérletezni, amik a munkaidőn kívül történnek. Happy hour, vagy közös vacsorák, esetleg vacsoracsaták támogatása. Ezek a kötetlen én önkéntes események lehetőséget adnak arra, hogy személyesebb szinten is kapcsolatba lépjenek egymással munkatársaid, és erősebbé válhat a kapcsolatuk az irodán kívül is.

5. Pénzügyi jóllét támogatása

A pénzügyi wellbeing támogatása a nyári időszakban különösen időszerű. Ha biztosítod, hogy munkatársaid hozzáférjenek minden szükséges eszközhöz és forráshoz, ami segítheti őket a megemelkedett kiadásoknak a menedzselésében, jelentős mértékben hozzájárulhat az általános jóllétükhöz. Az Employee Assistance Programokon a pénzügyi tudatosság segítése is kulcsfontosságú. Különösen hasznos eszköz nyáron a rugalmas bérhozzáférés (Earned Wage Access), ami lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy hozzáférjenek a ledolgozott bérük egy részéhez a fizetésnap előtt. Az EWA megoldások, mint a Salarify Pay egy biztonsági zsebként szuperálnak egész évben, viszont nyáron a rugalmasságról sem szabad megfeledkezni: legyen szó vakációs költségekről, utolsó pillanatban foglalt ajánlatokról vagy váratlan kiadásokról.

A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szerep jut a pénzügyi oktatási programoknak is, amelyek segíthetnek abban, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat hogyan lehet a leghatékonyabban és okosabban menedzselni. A megfelelő platform ezeknek az edukációs anyagoknak munkavállalói csoportonként változhat, a szemináriumoktól kezdve,  az online kurzusokon át a heti pénzügyi gyorstippekig.

Bármelyik ötletről vagy eszközről is legyen szó a fent elhangzottak közül, érdemes szem előtt tartani, hogy nincsenek “one size fits all” megoldások, fontos  hogy személyre szabott lehetőségeket is keress, és figyelj a munkatársaid visszajelzéseire, hogy még jobban segíthess nekik ebben az időszakban.

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!