Munkahelyi jóllét
August 13, 2022

Y és Z generációs munkavállalók – Miként tartsuk meg őket?

A mai többgenerációs munkaerő mellett vezetőként fontos odafigyelni a munkavállalók különböző igényeire. A technológia, a gazdaság, az oktatási rendszerek, a szülői stílus és még sok más tényező befolyásolja a munkavállalók tanulási, kommunikációs és munkamódszerét. A legsikeresebb vezetők tisztában vannak alkalmazottaik különböző munkahelyi elvárásaival és tanulási stílusaival.

A Deloitte friss globális tanulmánya az ezredfordulósok (Y generáció), akik 1980 és 1999 között születtek és a Z generációsok (2000-2009) munkahelybeli igényeit vizsgálta meg. A kutatás szerint az Y generációs munkavállalók 24 százaléka, a Z generációsoknak pedig  40 százaléka a következő két éven belül ki akar lépni jelenlegi munkahelyéről. Körülbelül egyharmaduk lépne ki anélkül, hogy másik munkára már felvételt nyert.  A felmérés során 46 országból több mint 14 000 Z és több mint 7400 Y generációs tagot kérdeztek meg november (2021) és január (2022) között.

Az okok, amelyek miatt e generációk munkavállalói elhagyják a munkahelyüket, bőségesek. A fizetéstől (a legfőbb ok) a mentális egészségen, kimerültségen át a  káros munkahelyi körülményekig terjedhetnek ezek az okozati tényezők. A kiégés érzése a tanulmányban résztvevő Z és Y generációsok közel felénél szinte azonos volt, 45 és 46 százalékuk jelezte, hogy így éreznek.

Mi az ami közös ezen munkavállalókban?

  • Megélhetési költségekkel és pénzügyi gondokkal küszködnek

Ezen generációk tagjai olyan megélhetési nehézséggel küszködnek, mint például a lakhatás költségei, a rezsi, közlekedés. A kutatás során ezeket  jelölték meg a legnagyobb aggodalomra okot adó tényezőként.

A megélhetési költségek miatti frusztrációra hatással van a magas infláció világszerte. Azonban a tanulmány során olyan kérdésekről is szó esett, amelyeket ezek az emberek nem tudnak kezelni, és már évek óta hangoztatják: személyesen nem érzik magukat anyagilag biztonságban, és tágabb társadalmi szinten sem. Valamint komolyan aggódnak a vagyoni egyenlőtlenségek miatt.

  • A Z generáció (46%) és az ezredfordulósok (47%) majdnem fele fizetéstől fizetésig él, és aggódik, hogy nem lesz képes fedezni a kiadásait.
  • Nagyon kevesen bíznak abban, hogy kényelmesen tudnak majd nyugdíjba vonulni.
  • A Z (72%) és az Y generációsok (77%) mintegy háromnegyede ért egyet azzal, hogy a lakóhelyükön a leggazdagabb és legszegényebb emberek közötti szakadék egyre nagyobb.

E pénzügyi bizonytalanság közepette sok fiatal újradefiniálja a munkamódszereit. Legtöbben vállalnak egy második, rész- vagy teljes munkaidős fizetett állást is az elsődleges munkájuk mellett.

  • A munkahelyi mentális egészség megtartása is kihívást jelent

A stressz és a szorongás szintje magas az Y és Z generációsok körében, és nem valószínű, hogy enyhülni fog, mivel a globális fenyegetések (háború, infláció) továbbra is hatással vannak a mindennapjaikra. Ezek mind életüket,  mind hosszútávú világképüket alakítják. Ebben az összefüggésben üzleti vezetőként döntő szerepünk van a mentális és az egészségi állapot javításának és munkahelyi egészség támogatásában, valamint a stressz és a kiégés okainak enyhítésében. Így a dolgozóink sokkal produktívabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, és kevesebb az esély arra, hogy munkahelyet váltsanak.

  • Fontos számukra a környezet, fenntarthatóság

A környezetvédelem kiemelt fontosságú a Z generáció és az ezredfordulósok számára. A Deloitte kutatásában a válaszadók mintegy háromnegyede úgy véli, hogy a világ fordulóponthoz érkezett az éghajlatváltozásra való reagálásban, de kevesebb mint a fele optimista azzal kapcsolatban, hogy a bolygó védelmére tett erőfeszítések sikeresek lesznek. Azt akarják, hogy a vállalkozások és saját munkáltatóik többet tegyenek. A Z generációnak csak 18%-a, az Y-nak pedig 16%-a gondolja úgy, hogy a munkáltatói erősen elkötelezettek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Azt szeretnék, ha a munkáltatóik olyan látható éghajlati intézkedéseket helyeznének előtérbe, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára a közvetlen részvételt.

Mit tegyünk, hogy megtartsuk őket?

  • Hibrid munka és egyenlőség

Az, hogy az emberek rugalmasan dolgozhassanak ott és akkor, ahol és amikor akarnak, kritikus kiindulópont a munkahelyi egyenlőtlenségek kezeléséhez és a munka és a magánélet jobb egyensúlyának megteremtéséhez. A vállalkozások felelőssége, hogy a hibrid munkamódszereket mindenki számára működőképessé tegyék. Ennek nagy részét képezheti majd a sokszínűbb és befogadóbb munkakörnyezet kialakítása, amely figyelembe veszi a különböző munkamódszereket és preferenciákat.

  • Harc a klímaváltozás ellen

Ezen generációk úgy vélik, hogy a vállalkozásoknak többet kell tenniük az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. De mégis mire gondonak?

  • Az egyszer használatos műanyag termékek használatának betiltása a munkahelyen/irodában.
  • Fenntarthatóság-orientált munkavállalói juttatások (pl. elektromos autó támogatás, ösztönzés a tömegközlekedés, kerékpárral a munkahelyre programok).
  • Képzés biztosítása az alkalmazottak számára arról, hogy mindennapi tevékenységeik során hogyan tudnak pozitív hatást gyakorolni a környezetre.
  • A mentális egészség előtérbe helyezése

A jobb mentális egészségügyi erőforrások biztosítása az első kritikus lépés – a támogató vezetőktől kezdve az oktatási forrásokon át a vállalat által támogatott tanácsadásig vagy terápiáig. Annak biztosítása érdekében, hogy az emberek jól érezzék magukat, vezetőként határozottan el kell köteleznünk magukat a stigma-mentes munkahely kialakítása mellett. Ehhez egy olyan munkakörnyezetet célszerű kialakítani, amelyben értékelik a jóllétet, ahol a munkavállalók úgy érzik, hogy ítélkezéstől való félelem nélkül beszélhetnek szükségleteikről.

A fentebb felsorolt megoldások sokat segíthetnek abban, hogy a megfelelő munkakörülményeket biztosíthassunk a Z és Y generációs  dolgozóink számára. Te mit gondolsz, nálatok jól érzik magukat az alkalmazottak?

A cikkben felhasznált források:

Deloitte, 2022, link

Business, 2022, link

Forbes, 2022, link

Insatant, 2018, link

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!