HR
September 14, 2022

Órabéres dolgozók nehézségei - milyen jutattásokat kínáljunk?

Évtizedeken át az órabéres munkavállalók húzták a rövidebbet a munkavállalói juttatási csomagok tekintetében, és nem élvezhették ugyanazokat a kedvezményeket, mint teljes munkaidőben fizetett társaik. A Covid-19 világjárvány óta az órabéres dolgozók viszont  hiánycikknek számítanak. Épp ezért számukra is juttatásokat kell biztosítanunk, hogy megtartsuk őket és csökkentsük a fluktuációt cégünknél. Alapvetően újra kell gondolnunk, hogyan vonzzuk, jutalmazzuk és tartsuk meg a képzett munkavállalókat.

A korábban az órabéres munkavállalók számára elérhetetlen előnyök közé tartozott a fizetett szabadság és betegszabadság, a nyugdíj- és egészségbiztosítási juttatások, a karrierépítési lehetőségek és a műszakok rugalmassága. Az órabéres dolgozók közé a kékgalléros munkavállalók mellett az óradíjban dolgozó diákokat is sorolhatjuk, azonban nekik nem mindig ugyanazok az igényeik, mint a fizikai munkásoknak.

A fix fizetésért dolgozó emberek általában sokkal kevésbé stresszesek érzelmileg, pénzügyileg és fizikailag, mint az órabéres műszakban dolgozó társaik.

Ebben a cikkben rávilágítunk néhány olyan taktikára, amelyet az előremutató munkáltatók alkalmaznak, hogy olyan hellyé tegyék vállalkozásukat, ahol az órabéres munkavállalók szívesen dolgoznak.

A munkavállalók által legkeresettebb alapvető juttatások

Egészségbiztosítás

A legtöbb munkáltató a részmunkaidőben foglalkoztatott órabéres munkavállalók számára nem biztosít egészségbiztosítást a juttatási csomagjában, mivel azt a törvény nem írja elő. Hosszú távon az egészségbiztosítási juttatásokon való spórolás mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára hátrányos lehet.

Ha egy munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy gondoskodjon a fizikai egészségéről, az jó eséllyel kihatással lesz arra, hogy a munkáját az elvárt színvonalon tudja végezni. Az alacsony produktivitás hatással van a vállalkozás eredményére, ezért jó ötlet legalább részben fedezni a munkavállalók egészségügyi költségeit.

Fizetett szabadság és táppénz

Időnként mindannyiunknak szüksége van egy szabadnapra. Lehet, hogy megnézzük a gyerek sportmeccsét, elvisszük idős szülőnket egy orvosi vizsgálatra, vagy ágyban maradunk, hogy kigyógyuljunk egy csúnya megfázásból. A fiatalok tekintetében, pedig egy keményebb vizsgaidőszak alatt is jól jönne egy kis fizetett szabadság.

Sajnos túl sok órabéres munkavállaló nem tud szabadságot kivenni ezekre az eseményekre, mert a végén feláldozza a fizetését.

Miért ne írhatnánk elő évente bizonyos számú fizetett szabadnapot az órabéres alkalmazottaink számára? A motivációjuk és a produktivitásuk tekintetében is meghozza a gyümölcsét!

Rugalmas időbeosztás

A legtöbb órabéres munkavállalót foglalkoztató vállalkozás számára nem megoldható, hogy az alkalmazottak otthonról dolgozzanak.

De vannak más lehetőségek is.

A rugalmasság ezen alkalmazottak számára kevésbé merev munkaidőbeosztás formájában valósulhat meg, ami megadja az embereknek a szabadságot, hogy akkor dolgozzanak, amikor nekik megfelel.

A munkáltatók azzal is rugalmasak maradhatnak, hogy lehetővé teszik a munkavállalók számára a műszakok cseréjét. Emellett sok órabéres munkavállaló örömmel fogadja a lehetőséget, hogy időről időre további műszakokat vállalhat, így az adott héten egy kis pluszban részesülhet a fizetéséből.

Oktatási támogatás

A legtöbb ember vágyik arra, hogy fejlődjön és jobbá tegye magát személyesen és szakmailag. Sokan a továbbképzésben látják az álmaik megvalósításához vezető utat, de túl gyakran a tanulás költségei megfizethetetlenek. Az oktatási támogatás nagyszerű ösztönző lehet a munkavállalók számára.

Ez a támogatás többféle formát ölthet: munkáltatóként felajánlhatjuk, hogy fedezzük az alkalmazottak főiskolai tanfolyamainak vagy diplomáinak költségeit. A diplomaszerzés költséges lehet, miért ne segíthetnénk hát ingyenes oktatással vagy támogatással az órabéres dolgozókat?  

Az olyan vezető márkák, mint a Taco Bell Amerikában, jelenleg exkluzív ösztöndíj-lehetőségeket kínálnak az alkalmazottaknak. Alternatív megoldásként támogathatjuk alkalmazottaink szakmai továbbképzéseit vagy minősítő vizsgáit. Ez mind a fiatal, mind az idősebb generáció számára egy jó lehetőség lehet. 

Ha vannak olyan alkalmazottaink, akikben van potenciál a fejlődésre, a folyamatos képzésükbe való befektetés kétségtelenül a mi - és természetesen az ő - érdekünk is.

Különlegesebb juttatások

A fentebb felsorolt juttatások manapság már a legtöbb cégnél alapvetőnek számítanak, főleg a teljes munkaidős munkavállalóknál. Azonban vannak olyan juttatások, melyek által versenyelőnybe kerülhetünk, hiszen nem mindenhol megtalálhatóak és vonzóak lehetnek mind az egyetemista/gimnazista, mind a kékgalléros dolgozók között, akik órabérben dolgoznak. 

Belépési bónusz

Magas fluktuációs iparágakban, mint például a vendéglátás a dolgozóknak kecsegtető, ha jutalmat kapnak azért, hogy hoznak maguk mellé újabb dolgozókat. 

Konditerem belépő/ kedvezmények

Ösztönözhetjük órabéres dolgozóinkat az egészséges életmód fenntartására azzal, hogy edzőtermi tagsági kedvezményeket kínálunk. A rendszeres testmozgás növelheti a munkavállalók elkötelezettségét és produktivitást. Minél egészségesebbek az órabéres alkalmazottaink, annál valószínűbb, hogy energikusan és hatékonyan dolgoznak, valamint kevesebbet hiányoznak a munkából.  

Munkahelyi tanácsadás

A stressz elkerülhetetlen, függetlenül attól, hogy milyen iparágban dolgozunk. Fontoljuk meg a munkavállalói segítségnyújtási program (EAP) olyan előnyeinek bevezetését, mint például a munkahelyi tanácsadás. Ez hozzáférést biztosít terapeutákhoz, akik a munkavállalókkal együtt dolgoznak a stressz csökkentése érdekében, amely hatással lehet a munkavállalók munkaképességére. A munkahelyi tanácsadás célja az egészséges környezet biztosítása, mivel mind a munkáltatók, mind az alkalmazottak számára előnyös. A munkavállalóknak biztonságos, bizalmas helyük van a problémák, megoldások és hasznos készségek megbeszélésére, a vállalkozások pedig általában alacsonyabb fluktuációs arányt, magasabb munkavállalói részvételt és jobb termelékenységet tapasztalnak. 

Earned Wage Access (ledolgozott bérhozzáférés)

Az EWA lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy hozzáférjenek a már megkeresett pénzükhöz, és elkerüljék a szükségtelen magas kamatozású hiteleket, a folyószámlahitel- vagy késedelmi díjakat.

Az EWA különösen fontos és értékes az alacsonyabb jövedelmű, órabéres munkavállalók számára, akik fizetésről fizetésre élnek. Ezek az egyének gyakran kerülnek olyan helyzetekbe, amikor a gyermekgondozással vagy egészségügyi ellátással kapcsolatos nem tervezett, de jelentős kiadások nyomást gyakorolhatnak a család pénzügyeire.

Ti mivel bírjátok maradásra az órabéres alkalmazottakat?

A cikkben felhasznált források:

Payactiv, 2021

Sprockets, 2021

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!