In-house interjú
September 20, 2022

"Nagyon jó érzés egy valódi problémán dolgozni..." - Interjú Radák Bencével

Az első in-house interjúnkban a Salarify ügyvezetőjével, Radák Bencével beszélgetünk. Szót ejtünk Bence egyetemi éveiről, karrierjének fontos mérföldköveiről, a Salarify indulásáról, és a vállalkozói lét kihívásairól is. Sőt, még arra is fény derül, hogy mi ügyvezetőnk kedvenc irodai tárgya. Csapjunk is bele!

Mesélj kicsit a karriered megkezdése előtti életedről! 

A gimnáziumi éveim nagyrészt a közösségi életről szóltak. Amikor pedig közeledett a továbbtanulás kérdésköre az orvosi egyetem tűnt sokáig a befutónak, de végül letettem erről az ötletről, és a BME gazdálkodási és menedzsment szakára mentem. Az egyetemi évek alatt kevésbé az előadások, és a folyamatos tanulás kötött le, inkább egyéb tevékenységek voltak a fókuszban.

Mik voltak ezek, és hogyan alakult a karriered ezekben az években?        

Az első fontosabb mérföldkő a Hungaro Pasta tésztagyár volt. Itt az angol tudásommal tudtam kitűnni, és így csöppentem bele a száraztészta külkereskedelembe, ahol nagyon sokat lehetett tanulni. Mivel a legtöbb tészta nagyon hasonló, és eléggé telített a piac, a nemzetközi kereskedelem nehézségeibe is bele lehet látni, és tanulni lehet belőle, hogy hogyan érvényesülhetünk ilyen körülmények között is. A logisztika, a különböző szabályozások ismerete pedig átemelhető más területekre is. Aztán pár haverommal elkezdtünk különböző vállalkozási ötleteken agyalni, és dolgozni. Csináltunk például egy AI stúdiót, foglalkoztunk chatbotokkal is. Eközben már elkezdett érdekelni az Earned Wage Acces és a timing of pay témaköre, és az ezt körülvevő “világ”, például az ezzel kapcsolatos viselkedési közgazdaságtan. Ezek miatt kezdtem el foglalkozni a Salarify ötletével. 

Hogyan alakult a Salarify projekt, és mik voltak a kezdeti lépések?

A legelején próbáltam rájönni, hogy hogyan lehet technológiailag, de főként jogilag megvalósítani a rugalmas bérhozzáférés ötletét Magyarországon, és Európában. Nem sok hozzáértésem volt a témához, de nagyon lelkesen mentem előre, így sikerült beszélnem több piaci szereplővel, bankokkal, banki vezetőkkel. Győr Tamás, aki akkor az Erste Banknál, azóta pedig a CIB Banknál vezető, segített rájönni, hogy munkabérelőleg, és a payroll integrációk lesznek a kulcs, az ezt követő évek pedig azzal teltek, hogy utóbbira megoldást találjunk. Közben a Salarify ötletével, koncepciójával jártam az országot, beszéltünk munkáltatókkal, és a Man At Work Kft. személyében meglett az első ügyfél is. Ahogy már említettem jártam különböző pitch versenyekre, amiket startupoknak rendeztek. Az Impact Hub egyik rendezvényén találkoztam egy akkor éppen Google-t otthagyó menedzserrel, akit Paolo-nak hívnak, és azóta már társalapítóként dolgozunk együtt. Ő éppen járta Közép-Kelet-Európát az itteni startup ökoszisztémát kutatva, és amikor Budapesten volt, pár ital társaságában elbeszélgettünk a Salarify-ról, a többi pedig már történelem.

Milyen pozícióban dolgozol jelenleg, és mik az ezzel járó fő feladatok?

A Salarify ügyvezetőjeként tevékenykedem, és legfőbb feladatom az, hogy legyen megfelelő forrás a cég mögött, meglegyen a megfelelő munkakörnyezet a dolgozók számára, és ehhez a legjobb csapat álljon rendelkezésre. Mivel az elején sok mindenhez nem értettem, arra törekedtem, hogy olyan emberekkel dolgozzak együtt, akik az adott területhez jobban értenek nálam, és ez sikerült is. Ezeken felül a stratégiaalkotásért, és a partnerkapcsolatok ápolásáért/fejlesztéséért is felelek. Az operatív feladatok végzése ügyvezetőként megkerülhetetlen, illetve a sales még mindig közel áll a szívemhez. Mivel a Salarify csapatában már majdnem 20-an dolgozunk, a people management is elengedhetetlen része lett a munkámnak. 

Mit szeretsz a legjobban a Salarify-nál való munka kapcsán?

Nagyon jó érzés egy valódi problémán dolgozni, és látni, hogy a megoldás, amit fejlesztünk hatással van a munkavállalók életére. Főként az olyan munkavállalók esetében, akik szerényebb lehetőségekkel rendelkeznek. Így egyértelműen azt mondanám, hogy a legizgalmasabb rész a probléma és a megoldás közötti kapocs, és ezeknek a hatása a célközönségre. Az, hogy ezen egy nagyon elhivatott csapattal lehet dolgozni már csak hab a tortán.

Mik a legfőbb motivációid és mik a fő kihívások a Salarify-jal kapcsolatban? 

Főként az előbb elmondottakat tudnám említeni, illetve, természetesen az anyagiak is szerepet játszanak, de csak azért nem érdemes fiatalon vállalkozásba fogni, hogy az ember gyorsan meggazdagodjon, mert nem lesz így. A kihívások között pedig legfőképp  motiváció fenntartását mondanám, főleg egy vállalkozás kezdeti szakaszában. Mikor nem működik semmi, rengeteget stresszelsz, a környezeted nem bízik a projektedben az nem könnyű, ezt meg kell tanulni kezelni mentálisan.  

Mit gondolsz és mit vársz a Salarify jövőjétől?

Egészen konkrét leszek. A Salarify-nak az Európai Unióban is meghatározó szereplővé kell válnia a területén. Illetve ahogy fejlődik az Earned Wage Access piac az egész világon, és a régióban is, az EU piacvezető szereplői között kell, hogy legyen a Salarify. Ha pedig picit szélesebb spektrumon gondolkodunk, akkor magának a hozzáférésnek a biztosítása a fair pénzügyi termékekhez, az emberek saját tőkéjéhez, a külső tőkéhez  (Verify termékünk segítségével) nagyon fontos. 

Utoljára pedig egy levezető kérdés… melyik a kedvenc irodai tárgyad?

Egyértelműen a gong. Ezt akkor szoktuk használni, mikor valami fontos fejlemény, vagy bejelentivaló, esetleg ünnepelnivaló van terítéken az irodában, és a gong szolíd megszólításával (ami általában minden, csak nem szolíd) mindenki figyelmét fel tudjuk hívni a fontos közölnivalóra.

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!