HR
August 13, 2022

Munkavállalói befektetés – ezért a legjobb üzleti döntés

A sikeres vállalatok hátterében kemény munka, és erős csapat áll, amelynek tagjai elkötelezettek a munkahely iránt, ahol dolgoznak. Ebből is látszik, hogy az erős csapategység megteremtése kulcsfontosságú, ezért is elengedhetetlen a munkavállalók beilleszkedésébe és fejlődésébe való befektetés. Értékeljük a munkájukat, adjunk nekik szabadságot, álljunk ki értük, legyünk nyitottak az ötleteikre. A jó hír pedig az, hogy nem kell éveket és hatalmas összegeket erre fordítani ahhoz, hogy jelentős megtérülést érjünk el. Ebben a cikkben összeszedtünk öt egyedülálló módot, annak érdekében, hogy a munkavállalói befektetés hatékony eszköz lehessen a cég sikeressé tételében.

Alakíts ki "haver program"-ot

Minden új alkalmazottnak szüksége van a megfelelő onboardingra és képzésre a beilleszkedése során. De talán még nagyobb szükségük van egy barátra. Az Urband Bound által végzett kutatása azt mutatta, hogy a munkavállalók 70%-a szerint a barátok kulcsfontosságúak a boldog munkahelyi élményhez. Mi több, a közeli munkahelyi baráttal rendelkező alkalmazottak 50%-a arról számolt be, hogy erősebb a kapcsolatuk a vállalatukkal (Scott, 2018). A “haver program” lényege, hogy az újonnan felvett dolgozók számára a vállalat kijelöl egy “munkahelyi havert”. Ha ez nem is mindig eredményez tartós barátságot, de ha van egy ismerős arc, aki segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket, a beilleszkedési folyamat kevésbé lesz ijesztő az új alkalmazottak számára.

Biztosíts tanulási lehetőségeket

A “Lifelong Learning” pozitív hatásai nehezen megkérdőjelezhetők. A Lifelong Learning  az öntevékeny oktatás egy olyan formája, amely a személyes fejlődésre összpontosít. Bár az élethosszig tartó tanulásnak nincs egységes definíciója, általában a formális, oktatási intézményen kívül zajló tanulást értik alatta. A megújult önmotivációs erő, a személyes érdeklődés és célok felismerése, vagy az önbizalom szerzés mind olyan tényezők, amiken az élethosszig tartó tanulás javítani tud. Ezért is kiemelt fontosságú, hogy a munkavállalók számára biztosítva legyen ez a lehetőség. Olyan platformokon, mint a Skillshare vagy az Udemy ingyenes tanfolyamokat vehetnek a fotózástól kezdve az íráson át az üzleti márkaépítésig mindenről, ami segíthet nekik a készségeik fejlesztésében. Ennek köszönhetően munkáltatóként nem csak a személyes fejlődés biztosíthatjuk számukra, hanem a vállalati életben is kamatoztatható tudást adunk a kezükbe.

Kérd a véleményüket

Azok az alkalmazottak, akik nem kapnak önálló feladatokat a munkahelyükön, és nem hallgatják meg a véleményüket/meglátásaikat, könnyen úgy érezhetik, hogy nem elég fontosak a cég számára. Azok az alkalmazottak, akik nem kapnak felhatalmazást arra, hogy saját döntéseket hozzanak, gyakran alacsony munkamorált és alacsony termelékenységet tanusítanak. Ha megkéred az alkalmazottaidat, hogy akár egyszerű dolgokban is mérlegeljenek, és osszák meg a véleményüket az egy apró gesztus, amely nagy hatással lehet rájuk. A Total Wine & More bor- és szeszesital-kiskereskedő például arra ösztönzi a munkatársait, hogy osszák meg bortudásukat a vásárlókkal, sőt, még a “munkatársak ajánlásai” fel is vannak tüntetve az egész üzletben (Scott, 2018).

Ünnepeld meg őket

A munkavállalói felmondások oka nem mindig a pénz. Az is fontos szempont, de egy másik jelentős ok, ami miatt a dolgozók a munkahely elhagyása mellett döntenek, az a megbecsültség hiánya. A Forbes erre vonatkozó kutatásában a munkavállalók 66%-a mondta, hogy “valószínűleg felmondana, ha úgy érezné, hogy nem értékelik eléggé” (Lipman, 2017). Mi lehet a megoldás? Munkáltatóként tudatosan törekedj arra, hogy tudasd az alkalmazottaiddal, ha jó munkát végeztek. Emeld ki a legjobb teljesítményt nyújtókat a vállalati belső hírlevélben, jutalmazd az elkötelezett munkatársakat ajándékkártyával vagy extra szabadnapokkal. Sőt, már egy elismerő oklevél is sokat tud jelenteni egy munkavállalónak. Kevésbé alkalmazott gyakorlat, azonban annál nagyobb erővel bír, ha a vállalat vezérigazgatója tud időt szakítani arra, hogy megköszönje a legjobb teljesítményt nyújtó dolgozók munkáját. Kitől eshet jobban a dicséret, mint a cég első emberétől?

Nyújts vonzó juttatásokat

Természetesen a hagyományos juttatási formák (pl. SZÉP-kártya, egészségbiztosítás, vagy részvényvásárlási opció) is segítik a pozitív munkavállalói élmény kialakítását, de léteznek nem hagyományos, vagy kevésbé alkalmazott juttatási formák is. Ezek biztosítása pedig megfizethető módja annak, hogy megmutasd, törődsz a dolgozóiddal. Ilyen juttatás például a havi edzőtermi bérlet, a masszázs szalon tagság, gerinctorna, vagy táncoktatás biztosítása, amik nemcsak a munkavállalók szellemi, hanem fizikai felfrissülésében is hatékony segítséget nyújtanak. Szintén ilyen juttatás a Salarify által biztosított rugalmas bérhozzáférés is. Ez a forma az Egyesült Államokban már nagy népszerűségnek örvend, hiszen több, mint 40 millió felhasználója van, hazánkban azonban (a Salarify révén) még csak most kezd el igazán beindulni. A rugalmas bérhozzáférésnek köszönhetően a munkavállalók hozzáférhetnek a már ledolgozott, de még ki nem fizetett bérük egy részéhez, pár kattintással, a mobiltelefonjukról. Munkáltatói oldalról ez segít a munkaerő megtartásban, és csökkenti a fluktuációt, munkavállalói oldalról pedig csökkenti a pénzügyi stresszt, ezáltal növelve a munkahelyi motivációt és a produktivitást.

A cikkhez felhasznált források:

Scott B. (2018): Why employee investment is the best business decision you can make, Instant

Valamis (2022): Lifelong Learning

Lipman V. (2017): 66% Of Employees Would Quit If They Feel Unappreciated, Forbes

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!