HR
October 24, 2022

BME Állásbörze 2022: Mire vágynak a pályakezdők?

Október 11-12-én a BME Állásbörzén jártunk, ahol a diákokat és a kiállítókat kérdeztük arról, hogy mire vágynak a friss diplomás fiatalok 2022-ben, ha munkahelyválasztásról van szó. Mai cikkünkben pedig összegyűjtöttük a legnagyobb buzzwordöket kedves olvasóinknak az eseményről. Csapjunk is bele!

Rugalmasság, rugalmasság, és egy kis rugalmasság

2022-ben a toborzás során nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a pandémia fenekestül felforgatta a munkavégzés fogalmát. Tudom, tudom, ezzel újat nem mondunk: home office, remote working? Ez már alap.

“Még nem vagyunk a diplomázási fázisban, szóval csak nézelődni jöttünk. Én személy szerint egy normális fizetés mellett egy rugalmasabb munkaidőt nagyon preferálnék, illetve inkább a kisebb csoportokban való munkát jobban szeretem.” - Anna, másodéves a BME-n.

Szintén fontos szempont a diákok számára, hogy az egyetemi tanulmányok és a munka összeegyeztetésében támogatást kapjanak a cégtől. Kecsegtető, ha a rugalmas munkaidőnek köszönhetően az órarend és a munkarend kényelmesen idomul egymáshoz. 

“Én folytatni szeretném tanulmányaimat, és ha a cég támogatni tud a doktori képzésben munka mellett, az hatalmas segítség” - Anna, végzős hallgató.

Az állásbörzére érkező fiatalok között jócskán találkoztunk külföldi hallgatókkal is, akik örömmel fogadták, hogy a kiállítók közül sokan nem ragaszkodnak a magyar nyelvhez. Mi több, találkozni olyan pozíciókkal is, ahol például spanyol vagy francia nyelvismeret szükséges.

2022 hívószava a rugalmasság mellett: stabilitás

Az elmúlt években a Z generációra ráragadt a “job hoppers” címke, és számtalan kutatásban olvashattuk, hogy a boomerekhez és millenniálokhoz képest jóval könnyedébben adják be azt a bizonyos felmondólevelet. Sőt, az Axios kutatása szerint a Z generációsok 75%-a állítja, hogy hajlandó teljesen más karrierpályát választani, és új iparágakban keres munkát. Az idősebbek kevesebb mint fele mondja ugyanezt (Axios.com, 2022).

Éppen emiatt izgalmas kontrasztként tapasztaltuk a BME-n a diákok körében, hogy stabilitást és hosszú távú lehetőségeket keresnek a standokhoz lépve. Szeretnék, hogy a gyakornoki program lejárta után is számolnának velük, és kíváncsian hallanak részletesen a karrier utakról. A stabilitás keresését a kiállítók is tapasztalják.

“Amikor bejött a covid, rengeteg munkahely bizonytalan lett, és ebben a helyzetben nagy erősségünk, hogy stabil nagyvállalat vagyunk. Nem szűntek meg munkahelyek, nem bocsátottunk el senkit. Ez egy olyan hívószó, amire vevők az egyetemisták is, jelenleg talán hajlamosabbak eljönni egy stabil céghez, mint mondjuk egy startupnál kezdjenek.” - Szabó András, Szerencsejáték Zrt.

Andrásék az állásbörzén Level-Up programjukhoz toboroztak, ami egy 3 éves, kifejezetten utánpótlás fejlesztő program, ahol 80%-ban a területükön végeznek munkát a kollégák, és 20%-ban képzéseken vesznek részt. Az itt eltöltött három év után pedig természetesen tárt karokkal várják a fiatalokat a vállalatnál. 

A H&M toborzási stratégiájának is kiemelt eleme, hogy hosszú távú lehetőségeket biztosítanak a fiatalok számára:

“Teljesen mindegy, hogy milyen végzettsége van - vagy lesz - a munkavállalónak, karriert tud nálunk csinálni, határ a csillagos ég. A menedzsereink 70-80%-a belülről kerül ki.

Most például van olyan kontrollerünk, aki részmunkaidős eladóként kezdett, és jelenleg a svéd központnak dolgozik, innen Magyarországról, home office-ból. ” - G. Farkas Lilla, HR menedzser, H&M.

Népszerű juttatások

Sok-sok diákkal volt szerencsénk megismerkedni az Állásbörzén, és meglepetten tapasztaltunk, hogy milyen magabiztos elvárásokkal érkeztek az eseményre a fizetések és juttatások kapcsán. Tudják milyen lehetőségeket keresnek, és már az első pillanattól szeretnének tisztában lenni a kompenzációs csomagokkal. A bérezéssel kapcsolatos kérdések igen hamar előkerültek a standoknál való beszélgetések során, és az eddigi évekhez képest jóval konkrétabb és ambiciózusabb számok voltak a hallgatók fejében.

Éppen ezért a kiállítókkal való beszélgetések során igyekeztünk felderíteni, hogy milyen lehetőségeket és juttatásokat kínálnak a friss diplomások számára.

A leggyakrabban visszatérő elemek a fejlődés és a munkába járás támogatása köré összpontosítottak. Legyen szó tréningekről vagy nyelvtanulásról, a legtöbb kiállítónál kipipálható a tanulási lehetőség. A munkába járás támogatása a jelenlegi energia- és üzemanyagárak mellett kapott kiemelt szerepet a munkakeresők között, a munkáltatók pedig reagálnak is erre toborzásukban.

Izgalmas beszélgetéseken vagyunk túl, és felvillanyozó volt látni a csillogó szemű diákokat, ahogy elárasztották a K épület auláját. Találkozunk tavasszal is! Addig is, HR-es olvasóink, egy 4 soros útravaló a toborzási stratégiátokhoz:

  • Rugalmasságra? Alap.
  • De azért egy kis stabilitás sem árt? Még szép.
  • Tanulni és fejlődni? Naná.
  • Bérsávok és előrelépési lehetőségek kommunikálása? Mindenképpen.

A cikkben felhasznált források:

Axios, 2022: https://www.axios.com/2022/02/25/gen-z-great-resignation-generation-job-hopping

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!