Munkahelyi jóllét
March 8, 2023

Az üvegplafon áttörése: nemek közötti bérszakadék 2023-ban

A nemek közötti bérszakadék idén is stabilan fennálló probléma, nők milliót érintve a munkaerőpiacon. Március 8-án a Nemzetközi Nőnapot ünnepelve fontosnak tartjuk a Salarify csapatával, hogy ne csak egy szép szál virággal emlékezzünk meg a nőnapról. Helyette leltározzunk egyet, nézzük meg hogyan is állunk egy milliókat érintő társadalmi és gazdasági probléma, a nemek közötti bérszakadék megoldásában.

A nemek közötti bérszakadék: hogy állunk az EU-ban?

Az EU-ban a nemek közötti bérkülönbség csökkentésére tett erőfeszítések ellenére a bérszakadék továbbra is jelentős probléma. Az Eurostat felmérése szerint még mindig jelentős különbség látható a nők és a férfiak átlagos bruttó órabére között. Bár történt előrelépés, számos ország még mindig az átlag alatt teljesít, míg más országok jelentős lépéseket tettek a szakadék megszüntetése felé. Sőt, most először egy európai ország - Luxemburg - gyakorlatilag megszüntette a szakadékot (Pénzcentrum, 2023).

A Bloomberg számításai és az Eurostat adatai szerint a fejlődés jelenlegi üteme mellett a férfiak és a nők az Európai Unióban átlagosan csak 2086 körül fognak ugyanannyit keresni.

2021 végén - a legfrissebb fellelhető adatok szerint - a férfiak és a nők bruttó órabére közötti átlagos különbség az EU-ban 12,7% volt, ami az előző évhez képest csak 0,2 százalékponttal csökkent. Tavaly 12 ország november 15-ét az egyenlő bérezés napjaként jelölte, szimbolizálva azt a dátumot, amelytől kezdve a nők az év hátralévő részében "ingyen dolgoznak" férfi társaikhoz képest (Bloomberg, 2023).

A nemek közötti bérszakadék hatásai

Ha a nők ugyanazért a munkáért folyamatosan kevesebbet kapnak, mint a férfiak, az nemcsak a nemek közötti egyenlőtlenséget állandósítja, hanem erősíti a pénzügyi bizonytalanság és a korlátozott karrierlehetőségek körforgását is. Az alacsonyabb fizetés kevesebb pénzt jelent az olyan alapvető szükségletekre, mint a lakhatás, az élelmiszer és az egészségügyi ellátás. Ráadásul a kevesebbet kereső nőknek kihívást okozhat a nyugdíjcélú megtakarítás, ami ellehetetlenítheti, hogy életük későbbi szakaszában pénzügyi független életet élhessenek.

És ne felejtsük el megemlíteni azokat az akadályokat sem, amelyekkel a nőknek a karrierépítés terén kell szembenézniük. A vezetői pozíciókba való eljutás kicsi arányának nemcsak személyes hatásai vannak, hanem a társadalom egészére is kihat. Ha a nők nem kapják meg ugyanazokat a lehetőségeket, mint a férfiak, az a tehetségek elszívásához vezethet, elfojtva az innovációt és a fejlődést.

Az üvegplafon áttörése: Stratégiák a nemek közötti bérszakadék leküzdésére

A nemek közötti bérszakadék tartósan fennálló probléma Európában, de a változás a küszöbön állhat. Az Európai Parlament és az Európai Tanács között létrejött politikai megállapodás megnyitotta az utat a  fejlődés előtt.

A megállapodás célja a bérek átláthatóságának előmozdítása és a szakadék megszüntetése.

A bérek átláthatóságáról szóló irányelv számos olyan rendelkezést tartalmaz, amelyek célja az egyenlőség előmozdítása, beleértve a munkakeresők bérezésének átláthatóságát, a munkavállalók tájékoztatáshoz való jogát és a nemek közötti bérszakadékról szóló jelentéstételt. A munkáltatók kötelesek lesznek információkat közzétenni a női és férfi munkavállalók közötti bérszakadékról, a nagyobb vállalatok évente, a kisebbek pedig háromévente tesznek jelentést. Ezen túlmenően, ha a fizetésről szóló jelentés legalább 5%-os nemek közötti bérszakadékot tár fel, a munkáltatóknak bérértékelést kell majd végezniük (Európai Bizottság, 2022).

Az irányelv célja továbbá, hogy javítsa a bérdiszkrimináció áldozatai számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, beleértve a munkavállalók kártérítését. A szankciók között pénzbírságok is szerepelnek majd, az egyenlőséggel foglalkozó szervek és a munkavállalók képviselői pedig felléphetnek a munkavállalók nevében a bírósági vagy közigazgatási eljárásokban. Az új szabályok döntő lépést jelentenek a nemek közötti egyenlőség előmozdítása és egy igazságosabb és méltányosabb társadalom megteremtése felé Európában (Európai Bizottság, 2022).

A munkáltatók szerepe a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében

A munkáltatók szerepe kiemelt a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében. Bár a szakadék kialakulásához számos tényező járul hozzá, beleértve a rendszerszintű problémákat és a nemekkel kapcsolatos társadalmi hozzáállást, a munkáltatóknak hatalmukban áll változtatásokat eszközölni a szervezetükön belül a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében.

Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy rendszeres bérellenőrzéseket végeznek a nemek közötti bérkülönbségek feltárása és az ezek kezelésére irányuló intézkedések meghozatala érdekében. A munkáltatók azt is biztosíthatják, hogy világos és átlátható bérstruktúrákat alakítsanak ki, objektív kritériumokkal a bérszintek és az előléptetések meghatározására.

A vállalatok a felvételi és előléptetési folyamatokban ‘vak felvételi’ gyakorlatok bevezetésével is tehetnek az egyenlőségért. Olyan nemek közötti egyenlőséget támogató kezdeményezések mellett is kiállhatnak, mint például a szülői szabadság, a megfizethető gyermekgondozás és az egyenlő bérezésre vonatkozó törvények. A nemek közötti egyenlőséget célzó proaktív és holisztikus megközelítéssel munkáltatóként fontos szerepet játszhat a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében.

Lépj most, hogy ne kelljen 2086-is várni az egyenlőségre

2023-ban még mindig küzdünk a nemek közötti bérszakadék valóságával, de a változás elérhető közelségben van. Az EU új szabályokkal lépéseket tesz a bérek átláthatóságának előmozdítása és a bérszakadék megszüntetése érdekében, viszont a munkáltatóknak is döntő szerepük van a nemek közötti egyenlőség biztosításában. A nemzetközi nőnap alkalmából gondoljuk át mit tudunk tenni egyéni és szervezeti szinten, és dolgozzunk együtt az üvegplafon áttörésén.

Források:

https://www.penzcentrum.hu/

https://ec.europa.eu/

https://www.bloomberg.com/

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!