HR
August 25, 2022

A nyelvtudás jelentősége a munkahelyen

Ahogy a mondás tartja: ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy. A nyelvtudás kétségkívül előnyökkel jár, és lehetőségekkel kecsegtet. Új kultúrákat ismerhetünk meg általa, külföldi utazásaink során magabiztosabban tudunk kommunikálni, vagy épp az adott nyelven olvashatunk/nézhetünk filmeket. Ezek mellett a munka világában is kamatoztathatjuk az idegen nyelvi tudásunkat, aminek köszönhetően addig ismeretlen lehetőségek nyílhatnak meg számunkra. Legyen az egy külföldi kiküldetés, szakmai előadásokon való részvétel, de az is lehet, hogy az álom munkakörünk betöltéséhez is előírás az idegen nyelvek magabiztos használata. Ezért ebben a blogbejegyzésben a nyelvtudás munkahelyi jelentőségét vizsgáljuk meg. 

Miért fontos a nyelvtudás a munkaerőpiacon?

A nyelvtudás (legalábbis az angol nyelv ismerete) ma már a legtöbb munkahelyen alapkövetelmény. A magyar nyelvet az országhatárokon kívül nem sok munkahelyen használják, ráadásul az EU-n belüli munkavállalás, a mobilitás, és a külföldi multinacionális cégek hazai jelenléte miatt a nyelvtudás (főként az angol) jelentősége egyre növekvőben van. Ezentúl a személyes szakmai fejlődéshez is elengedhetetlen, hiszen a szakmai anyagok nagy része például angolul érhető csak el. Rengeteg okot lehet még felsorolni, hogy a nyelvtudás miért fontos a munkaerőpiacon, ezekből szedtünk össze most hetet. 

A nyelv egyesíti az embereket egy vállalaton belül, és közösségeket hoz létre

Ugyanaz az analógia működik a cégen belül is, mint a hétköznapokban. Amelyik ország nyelve az anyanyelvünk, érzünk egy hovatartozást, nincs ez másképp a nemzetközi vállalatoknál sem. Ha több nyelven beszélünk, több közösséghez tartozhatunk, így nemcsak a nemzetközi üzleti hálózatot, hanem a személyes környezetünket is bővíthetjük.

A többnyelvű munkavállalókat hatékonyabb munkavállalóknak tekintik

A nyelvtudás a látókör bővítése iránti elkötelezettséget és a motivációt mutatja. A nyelvtanulás önmagában is javítja a szociális készségeket és a mentális egészséget, ezért is kötheti össze a munkáltató a nyelvtudást a magasabb hatékonysággal. 

Egynél több nyelv ismerete nagy presztízsű készség

Minél több és színesebb készség, illetve tapasztalat szerepel az önéletrajzunkban, annál jobb. Ez különösen igaz a nyelvekre. Sok esetben a vállalatok előnyben részesítik a többnyelvű alkalmazottakat, mert ez a vállalat fejlődését és globalizációját mutatja, valamint a különböző piacok igényeinek minél jobb megértését/ismeretét. 

Nyelvi bónusz

Minél több nyelvet tudsz, annál többet keresel. Ez persze így egy az egyben nem feltétlenül igaz, de sok vállalat kínálja ezt a vonzó bónuszt, hogy több munkavállalót vonzzon. Ez jó ok arra, hogy fejlesszük nyelvtudásunkat, hiszen így több juttatásban részesülhetünk. 

Könnyebb boldogulás a munkaerőpiacon

Könnyebben és gyorsabban talál munkát az, aki több nyelvet ismer. Nagyobb számú lehetőség közül választhat. Emellett egy többnyelvű szakemberről úgy vélik, hogy hatékonyabb és kommunikatívabb személyiség, ezáltal plusz lehetőségek nyílhatnak számára. 

Egy nyelv nem elég

Manapság a munkaerőpiacon kevésbé keresettek azok, akik csak angolul beszélnek, szemben a két vagy több nyelven beszélőkkel. Az angol nyelvet sok munkahelyen már természetesnek veszik, ezért hasznos, ha egy másik idegen nyelvet is elsajátítunk.

Könnyebb kommunikáció a kollégákkal

Ma már nem ritka a mindennapos nemzetközi munkakörnyezet, akár Magyarországon sem. Ebből fakadóan probléma merülhet fel a különböző kultúrák közötti kommunikációban. Az ilyen jellegű problémák elkerülése és új barátságok kialakulása jelentősen megkönnyíthető, ha több nyelven beszélünk. Nemcsak azért, hogy az anyanyelven beszélő kollégákkal is kommunikálhassunk, hanem azért is, hogy megértsük kultúrájukat és csökkentsük a félreértéseket. 

Hogyan fejleszthető?

Az idegen nyelvi tudás kétségkívül fontos a munkaerőpiacon, ezt több szempontból is alátámasztottuk. De vajon hogyan fejleszthető? Hogyan tudjuk ezt a készséget elsajátítani és tökéletesíteni? A négy általános nyelvi készség az olvasás, írás, beszéd, és szövegértés (hallgatás). Ha ezek fejlesztésébe külön-külön időt és energiát fektetünk, hamar látványos fejlődést tapasztalhatunk. 

Az idegen nyelvű olvasás könnyen gyakorolható szakmai cikkek, folyóiratok, vagy könyvek olvasásával, az írás pedig például idegen nyelven való blog/cikk írással. 

A beszéd akkor fejleszthető ha minél többet kommunikálunk az adott nyelven, legyen az a munkahelyen, nyelvórán, vagy akár baráti társaságban. 

A szövegértés, vagy hallgatás készségének fejlesztése talán a legegyszerűbb, hiszen az idegen nyelvű sorozatok, vagy zene hallgatása kikapcsolódás közben segítenek az adott nyelv elsajátításában. 

Ezek mellett összegyűjtöttünk még 4 gyakorlati tippet, ami segíthet a hatékony idegen nyelvű kommunikációban a munkahelyen:

  • Használj szótárat, és egyéb idegen nyelvű forrásokat
  • Ismerd fel a nyelvi tudásod erősségeit és gyengeségeit
  • Fejleszd a nyilvános beszédkészséged
  • Gyakorold a szakmai e-mailek írását

Nyelvtanulás, mint juttatási forma

Munkavállalóként tehát egyre fontosabb az idegen nyelvek ismerete, és magabiztos használata, így a kérdéskörrel munkáltatóként is ajánlott foglalkozni. Az idegen nyelvi képzés biztosítása vonzó juttatási forma lehet, mind a leendő alkalmazottak, mind a már cégnél dolgozók számára. Ebből mindkét fél bőven profitálhat, hiszen a munkavállalók számára biztosítva van az idegen nyelv elsajátításának lehetősége, a munkáltatók pedig szélesebb látókörű, nemzetközi környezetben is versenyképes dolgozókkal gazdagodnak. Ráadásul az idegen nyelvi képzés díja adott esetben adómentes lehet, ha arra a munkavállalónak a munkafolyamat ellátásának hatókörében valóban (a gyakorlatban is) szüksége van, és a képzés iskolarendszeren kívüli képzésnek minősül.

A cikkhez felhasznált források:

Itselecta (2020): 7 reasons why languages are important in the job market

Durbák I. (2011): A karrier kulcsa a nyelv, Profession

Indeed (2021): Effective Language Skills in the Workplace

Adózóna (2022): Nyelvtanfolyam: adómentesen juttatható, vagy bérként adózik?

Együtt az okos pénzügyekért!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj első kézből praktikus tippjeinkről és időszakos kedvezményekről!